Väčšina z nás vyrástla v presvedčení, že ak budeme jesť mrkvu, budeme mať dobrý zrak. A hoci mrkva prospieva nášmu zraku, nie je to jediné jedlo, ktoré udržiava oči zdravé. Rozdelili sme niektoré z najlepších a najhorších jedál a výživných látok, ktoré pomáhajú očiam byť zdravé a silné.

NAJLEPŠIE JEDLÁ A VÝŽIVNÉ LÁTKY PRE NÁŠ ZRAK

Vitamín E

blank

Vitamín E je známy tým, že má niekoľko pozitívnych prínosov pre zdravie, hlavne pre našu pokožku. Nájdeme ho ale tiež v niektorých z najlepších jedál pre naše videnie. Štúdie preukázali, že vitamín E môže aktívne chrániť tkanivo v našich očiach pred voľnými radikálmi. Radikály sú zlúčeniny, ktoré ničia zdravé tkanivo. Vitamín E je možné získať z potravín, ako sú sladké zemiaky, orechy, rôzne ovocie a obohatené obilniny.

Luteín a zeaxantín

blank

Tieto živiny môžu byť ťažko vysloviteľné, ale prínos pre zdravie očí je jasný. Výskum ukázal, že znižujú šance na rozvoj závažných očných chorôb, ako je katarakta (šedý zákal) a vekom podmienená makulárna degenerácia. Luteín a zeaxantín vieme ľahko získať z vajec a listovej zelenej zeleniny.

Esenciálne mastné kyseliny

blank

Tuky sú za posledné roky veľmi kritizované, ale nie všetky tuky sú zlé. Esenciálne mastné kyseliny, ako sú omega-3, sú obsiahnuté v určitých morských plodoch, orechoch a rastlinných olejoch. Tieto tuky sú nevyhnutné pre udržanie a podporu správnej funkcie sietnice a celkového zrakového vývoja.

NAJHORŠIE JEDLÁ A VÝŽIVNÉ LÁTKY PRE NÁŠ ZRAK

Nasýtené mastné kyseliny a ,,trans-tuky

blank

Je všeobecne známe, že tieto druhy tukov nie sú len škodlivé pre naše celkové zdravie, ale nenachádzajú sa ani v tých najlepších potravinách pre naše videnie. Konzumácia vyprážaných a tučných jedál s mierou je v poriadku, mali by ste sa však snažiť konzumovať potraviny s dobrými tukmi, ako sú omega-3 mastné kyseliny, pravidelnejšie.

Sodík

blank

Všetci vieme, že slané jedlá nie sú prospešné pre zdravie nášho srdca, ale môžu mať negatívny vplyv aj na náš zrak. Mnoho potravín, ktoré o sebe tvrdia, že sú zdravé, sú plné sodíka. Preto si vždy pozerajte výživové hodnoty a snažte sa držať domácich verzií korenia a občerstvenia, ktoré majú všeobecne zdravo vysoký obsah sodíka.

Cukor

blank

Môže to byť ťažká tableta na prehltnutie pre tých, ktorí majú veľké chute na sladké. Sladkosti neprospievajú našim zubom, ale ani našim očiam. Nikto nehovorí, že je nutné úplne vylúčiť cukor, ale je potrebné vyskúšať vylúčiť tých najväčších cukrových kráľov, ako sú nealkoholické nápoje a mrazené sladké rýchle občerstvenie.